Kolhydrater
Kolhydrater är hjärnans viktigaste energikälla! Utan kolhydrater fungerar inte hjärnan korrekt, man blir seg, trött och okoncentrerad. Även musklernas energi kommer främst från kolhydrater. Följdaktligen gör kolhydrater att du orkar prestera mer både fysiskt och psykiskt.
Man kan dela upp kolhydrater i två olika grupper - snabba och långsamma kolhydrater. Vilken grupp de hamnar i beror på hur snabbt kroppen tar upp dem. Det betyder att de snabba kolhydraterna förbränns fortare än de långsamma. Snabba kolhydrater är negativt för kroppen då de fort bryts ner och energin går snabbt ut i kroppen. Det innebär att mättnaden blir kort och att blodsockret höjs snabbt, för att sedan sjunka lika fort. Tvärtom blir det när du äter långsamma kolhydrater. Jämnare blodsockerlurva = bra!
När kroppens blodsocker höjs för fort försöker kroppen att hindra det genom att spruta ut insulin vilket är en fettlagrande hormon. En ständigt hög halt av insulinutsöndring bidrar till att kroppen på grund av högt blodsocker lagrar mer fett i fettdepåerna.
Ordet GI kommer från Glykemik Index. Det är ett sätt att mäta hur fort blodsockret höjs efter man ätit ett livsmedel innehållande kolhydrater. Exempelvis vitt bröd ligger på GI 100 vilket är väldigt högt samt här även mycket negativt. GI går nämligen ut på att du ska skaffa dig en jämn blodsockerkurva. Här skiljer sig medians GI - metod som snarare förordar totalt borttagande av kolhydrater i kosten. Viktigt för folk som använder sig av GI är att vara medveten om att GI-märkning ej tar hänsyn till mängden socker, vilka är de verkligt snabba kolhydraterna, i livsmedlet.
Under och strax efter träning producerar inte kroppen insulin trots att att man äter snabba kolhydrater. Därför räknas kolhydrater med högt GI ofta som en bra energikälla för personer som utför uthållighetssporter samt strax efter träning för att fylla på musklernas kolhydratförråd. Långsamma kolhydrater tar längre tid på sig att nå musklerna vilket medför att energin kan ta slut betydligt fortare, under uthållighetsträning, samt att det tar längre tid att återhämta sig efter träningen.
Som nämnt, när man tränar högintensiv träning är det främst kolhydrater som används som bränsle. Det är därför idrottare ofta laddar med pasta inför hårda träningar eller matcher. Like I did as a handball player höhö. Det var tider det.
För den intresserade så innehåller kolhydrater 4 kcal/gram.
Kolhydrater finner man bland annat i spannmålsprodukter som pasta, potatis, bröd och bakverk samt i grönsaker, frukt och mejeriprodukter.
Exempel på snabba kolhydrater:
Vit pasta, vitt bröd, vitt ris, risgrynsgröt, flingor (corn flakes, special-K, müsli), bullar, kakor, glass, godis, chips, läsk, kex och ganska många frukter.
Långsamma kolhydrater:
Fullkornspasta, bönor, grovt/mörkt bröd, råris, havregrynsgröt, osötad müsli (utan torkad frukt), baljväxter, rotfrukter och grönsaker.




Vad ska jag göra med all information? Jo, jag ska ta åt mig faktumet att kolhydrater är relativt "ofarliga" direkt efter träning. Lite snabba kolhydrater är ju uppenbarligen faktiskt rent av bra då. Men jag tänker bara tillämpa det då jag har möjlighet till en hel måltid efter träning, annars kör jag vidare på ett proteinkrubb direkt efter träning i stället.
I mina måltider ska jag försöka hålla mig till långsamma kolhydrater. Dock äälskar jag vitt ris och vit pasta. Men det får räcka med något av det max en gång i veckan! Annars väljer jag redan vanligtvis bulgur, råris, grönsaker och matvete som kolhydratkälla i måltiden. Samt hemmablandad müsli till frukost. Den hemmablandade müslin är lite utav en mix av snabba och långsamma kolhydrater. I den är nämligen havregryn, rågflingor, cornflakes och rispuffar. Jag äter den med mjölk samt brukar toppa den med solroskärnor och russin.
Någonting jag gjort sedan tidigare är att jag brukar kasta i mig lite utav någon typ av snabba kolhydrater innan träning. Såsom några nävar russin eller nötter. Detta gör jag för att höja min energinivå fort så att jag blir peppad att köra passet. Väl där och inne i passet blir jag sällan matt eller liknande men att få den där kicken i starten är något jag rekommenderar! Dock innehåller exemelvis russin massvis socker så förtär med måtta. Ja, jag vet att snabba kolhydrater kan göra så att du efter det höjda blodsockret i stället blir trött vilket då kan infalla under träningspasset men då jag själv inte besvärats av det så är det något jag väljer att bortse från. Om någon väljer att prova får denne vara beredd på att känna av ett eventuellt blodsockerfall.
Man kan dela upp kolhydrater i två olika grupper - snabba och långsamma kolhydrater. Vilken grupp de hamnar i beror på hur snabbt kroppen tar upp dem. Det betyder att de snabba kolhydraterna förbränns fortare än de långsamma. Snabba kolhydrater är negativt för kroppen då de fort bryts ner och energin går snabbt ut i kroppen. Det innebär att mättnaden blir kort och att blodsockret höjs snabbt, för att sedan sjunka lika fort. Tvärtom blir det när du äter långsamma kolhydrater. Jämnare blodsockerlurva = bra!
När kroppens blodsocker höjs för fort försöker kroppen att hindra det genom att spruta ut insulin vilket är en fettlagrande hormon. En ständigt hög halt av insulinutsöndring bidrar till att kroppen på grund av högt blodsocker lagrar mer fett i fettdepåerna.
Ordet GI kommer från Glykemik Index. Det är ett sätt att mäta hur fort blodsockret höjs efter man ätit ett livsmedel innehållande kolhydrater. Exempelvis vitt bröd ligger på GI 100 vilket är väldigt högt samt här även mycket negativt. GI går nämligen ut på att du ska skaffa dig en jämn blodsockerkurva. Här skiljer sig medians GI - metod som snarare förordar totalt borttagande av kolhydrater i kosten. Viktigt för folk som använder sig av GI är att vara medveten om att GI-märkning ej tar hänsyn till mängden socker, vilka är de verkligt snabba kolhydraterna, i livsmedlet.
Under och strax efter träning producerar inte kroppen insulin trots att att man äter snabba kolhydrater. Därför räknas kolhydrater med högt GI ofta som en bra energikälla för personer som utför uthållighetssporter samt strax efter träning för att fylla på musklernas kolhydratförråd. Långsamma kolhydrater tar längre tid på sig att nå musklerna vilket medför att energin kan ta slut betydligt fortare, under uthållighetsträning, samt att det tar längre tid att återhämta sig efter träningen.
Som nämnt, när man tränar högintensiv träning är det främst kolhydrater som används som bränsle. Det är därför idrottare ofta laddar med pasta inför hårda träningar eller matcher. Like I did as a handball player höhö. Det var tider det.
För den intresserade så innehåller kolhydrater 4 kcal/gram.
Kolhydrater finner man bland annat i spannmålsprodukter som pasta, potatis, bröd och bakverk samt i grönsaker, frukt och mejeriprodukter.
Exempel på snabba kolhydrater:
Vit pasta, vitt bröd, vitt ris, risgrynsgröt, flingor (corn flakes, special-K, müsli), bullar, kakor, glass, godis, chips, läsk, kex och ganska många frukter.
Långsamma kolhydrater:
Fullkornspasta, bönor, grovt/mörkt bröd, råris, havregrynsgröt, osötad müsli (utan torkad frukt), baljväxter, rotfrukter och grönsaker.




Vad ska jag göra med all information? Jo, jag ska ta åt mig faktumet att kolhydrater är relativt "ofarliga" direkt efter träning. Lite snabba kolhydrater är ju uppenbarligen faktiskt rent av bra då. Men jag tänker bara tillämpa det då jag har möjlighet till en hel måltid efter träning, annars kör jag vidare på ett proteinkrubb direkt efter träning i stället.
I mina måltider ska jag försöka hålla mig till långsamma kolhydrater. Dock äälskar jag vitt ris och vit pasta. Men det får räcka med något av det max en gång i veckan! Annars väljer jag redan vanligtvis bulgur, råris, grönsaker och matvete som kolhydratkälla i måltiden. Samt hemmablandad müsli till frukost. Den hemmablandade müslin är lite utav en mix av snabba och långsamma kolhydrater. I den är nämligen havregryn, rågflingor, cornflakes och rispuffar. Jag äter den med mjölk samt brukar toppa den med solroskärnor och russin.
Någonting jag gjort sedan tidigare är att jag brukar kasta i mig lite utav någon typ av snabba kolhydrater innan träning. Såsom några nävar russin eller nötter. Detta gör jag för att höja min energinivå fort så att jag blir peppad att köra passet. Väl där och inne i passet blir jag sällan matt eller liknande men att få den där kicken i starten är något jag rekommenderar! Dock innehåller exemelvis russin massvis socker så förtär med måtta. Ja, jag vet att snabba kolhydrater kan göra så att du efter det höjda blodsockret i stället blir trött vilket då kan infalla under träningspasset men då jag själv inte besvärats av det så är det något jag väljer att bortse från. Om någon väljer att prova får denne vara beredd på att känna av ett eventuellt blodsockerfall.
Kommentarer
Trackback